Dnes je pátek, 26.4. 2024 (Oto)
co bylo

Tyto stránky jsou zastaralé, prosím přejděte na nové kliknutím SEM.

Jarní mládežnické školkování v Silůvkách

Jakožto moje premiéra

Toto jaro 11. - 13. 5. 2012 našemu setkání mládeže poskytla opět útočiště krásná vesnička Silůvky nedaleko Brna. Většinu času jsme trávili ve zdejším kulturním domě, kostele a k dispozici jsme měli i hřiště a plácek s ohništěm.

Hned při pátečním příjezdu, byl každý ovíčkován - dostali jsme na provázku víčko se svým jménem, nejen kvůli prvotnímu seznámení se navzájem, ale víčko se také pojilo k našemu tématu „Třídím, třídíš, třídíme“, které nás volně provázelo celým víkendem. Navečer, když už snad všichni dorazili, jsme se přesunuli k ohni a zahájili školku vytouženou večeří - opékáním párků. Poté jsme pokračovali seznamovacími hrami, na které navázaly i ty méně seznamovací =)… Když jsme se trošku poseznamovali a trošku unavili, tak následoval přesun do kulturního domu, kde jsme si nachystali naše místečka na spaní.

Ještě ten večer jsme se vrátili do místního kostela, kde nám den zakončila kapela KUDYKAM příjemným koncertem.

Dalšího dne ráno, po snídani, pokračoval program v kostele, tam jsme vyslechli zajímavou, ale i poučnou přednášku Davida Šorma na téma Vztah ke stvoření a vyprávění o „přírodní zahradě“ spojené s videoprojekcí. Také pro nás David přichystal práci ve skupinkách, kde jsme mohli předvést naše výtvarně-architektonické schopnosti. Práce spočívala v tom, navrhnout a nakreslit farní přírodní zahradu tak, aby v ní byla radost přebývat všemu živému.

Po obědě pro nás byly nachystané různé dílny (od vyrábění originálních šperků z PET lahví, po malování záchodků :).

Odpoledne přišel čas sportu, jedna skupinka se vytratila do deště hrát fotbal, druhá zvolila radši volejbal pod střechou, další se usadila okolo stolu s kartami v ruce, nebo jiní využili volné chvíle pro vlastní odpočinek, ale snad můžu říct, že nuda rozhodně nebyla. Avšak pro mě se stal vrcholem dne večer se SOM TV. Nejprve jsme se dozvěděli, jak to probíhá v zákulisí při natáčení – v našem případě soutěže Hodina pravdy. Popovídala nám o tom rodina, která se jí zúčastnila. Poté jsme se mi sami zúčastnili soutěže Chcete být misionářem?, a odvážlivci, kteří se přihlásili i do dalších soutěží, nám předvedli úžasné výkony jak taneční, tak cirkusové ale i hudební.

Po příjemně stráveném dni, byla ještě možnost posedět třeba v připravené čajovně. V neděli si pro nás připravila moc pěkné kázání Marie Medková. Po bohoslužbách nastalo oficiální rozloučení, ale pro ty, co zůstali až do oběda, bylo připraveno velice pestré vegetariánské menu.

Nakonec můžu jen říct, že to uteklo až moc rychle, a nezbývá nic jiného, než se těšit na další školku!

Kristýna Kadlecová